RAID 1 uszkodzony

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Re: RAID 1 uszkodzony

Postprzez jdoe77 » 27 sie 2010, o 08:56

Po rozpięciu RAID na dwa osobne wolumeny jeden był dyskiem głównym, a drugi - jako miejsce na kopie zapasowe + jakieś mniej ważne pliki. I okazało się, iż właśnie ten drugi dysk miał problemy z odczytem / zapisem, które wyszły dopiero teraz. Co ciekawe, oba dyski zostały przeze mnie przetestowane wcześniej przez dd oraz badblocks, i wszystko było OK. A w poniedziałek ani e2fsck, ani fsck.ext3 nie pomogły, badblocks już wykrył tego sporo, a test SMART zakończył się błędnie na 20% przy próbie odczytu.
Dysk właśnie wysyłam do WD, pewnie przyjdzie nowy, tylko znów czeka mnie zabawa z wyłączaniem timera za pomocą narzędzia WDIDLE (szczegóły tutaj).
Reasumując, terrorite - miałeś rację, jak cokolwiek się dzieje z dyskami, nawet jeśli to nie jest do sprawdzenia (testy nic nie wykazały), to taki sprzęt jest już podejrzany.
Taka moja teoria, bazująca na tym, iż każdy dysk ma pewną ilość zapasowych sektorów, które są mapowane "w locie" w przypadku błędów - może ten dodatkowy czas na przemapowanie sektorów, jaki dysk poświęcił (jeden z dysków) wpłynął na degradację RAID?
Z wszystkich form monotonii najgorsze jest potwierdzanie.
jdoe77
Amator

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.0-1337
Dyski: 2 x 1,5TB WD EARS
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 4 MB
System Operacyjny: W7HP 64
Router/Switch: DIR-635

Poprzednia strona