Witam
Sytuacja wygląda tak.
Mam DS-210j i dwa dyski w RAID 1. Żeby uzupełnić ochronę danych, chcę dodać jeszcze jeden NAS, na który będę wrzucał dane codziennie (pełna kopia). Czyli w sumie wystarczyłoby podpięcie DS-110j z dyskiem i sprawa byłaby załatwiona. I to jest wersja 1 rozwiązania mojego problemu. Łatwa przyjemna i nie powodująca żadnych problemów.
Ale ponieważ posiadany przeze mnie DS-210j nie jest pod względem wydajnościowym tym, co chciałbym mieć, to powstałą wersja 2.
Wiąże się ona z zakupem nowego dwudyskowego nas-a np. DS-710+ lub może nawet 411+ lub 1010 i jednego dysku do backupu oraz przeniesieniem wszystkiego na nowy NAS i użycie DS-210j jako właśnie urządzenia do backupu. Docelowo w nowym NAS-ie mają działać dwa stare dyski.
No i powstaje problem, jak to najzgrabniej zrobić.
Jak rozumiem samo przełożenie dysków do nowego NAS-a nie spowoduje, że zaczną one działać bezproblemowo (inny system, bo w końcu jest to inny procesor).
Pozostaje droga okrężna. Proszę o jej zbadanie i ewentualnie podanie skrótów.
1. Wkładam nowy dysk do DS-210j i odbudowuję Raid.
2. Wkładam stary dysk do nowego NAS-a i instaluję system.
3. Kopiuję wszystko z DS-210j na nowy NAS.
4. Wyciągam drugi dysk z DS-210j i wkładam do nowego NAS-a i tworzę macierz RAID 1 (mam nadzieję, że da się to zrobić).
5. Jak mam już dostęp do wszystkich danych to formatuję dysk w DS-210j i robię normalną kopię danych po sieci.
Jest jeszcze jedna możliwość. Tzn. kupię dwa nowe dyski i po prostu włożę je do nowego NAS-a, utworzę RAID 1 i skopiuje wszystkie dane ze starego systemu. Wtedy nie będzie kombinowania z dyskami, ale ze 400zł ucieknie z kieszeni.
Pytanie mam tylko, czy da się jakoś łatwo przenieść użytkowników wraz z hasłami na nowy system?

Nowości