NAS - Gotowy czy własny ?

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Re: NAS - Gotowy czy własny ?

Postprzez Mystik » 5 wrz 2010, o 12:38

Krwiak napisał(a):
mw72 napisał(a):le z drugiej strony wole mieć coś pewnego bo jak czytam zgłoszenia błędów RAID na synology zaczynam mieć wrażenie że to półka na dyski a nie NAS z funkcją RAID

Tu się nie zgodzę, problemy z RAID-em nie wynikają z nieprawidłowej pracy Synology, a z wadliwych dysków. Jak te same dyski umieścisz w swoim ręcznie zrobionym NAS-ie to też będziesz miał awarię RAID jak jeden z nich Padnie czyż nie ?

Pytanie brzmi raczej, czy uszkodzenie dysku 0 w "software-Raid" powoduje większe problemy z natychmiastowym dostępem do danych w stosunku do w pełni sprzętowego czy nie? A tu odpowiedź chyba niestety brzmi - tak, powoduje większe problemy (przynajmniej czasowe).

No ale, to zależy kto co i do czego tego używa :).
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez mw72 » 5 wrz 2010, o 22:39

Mystik napisał(a):
Krwiak napisał(a):
mw72 napisał(a):le z drugiej strony wole mieć coś pewnego bo jak czytam zgłoszenia błędów RAID na synology zaczynam mieć wrażenie że to półka na dyski a nie NAS z funkcją RAID

Tu się nie zgodzę, problemy z RAID-em nie wynikają z nieprawidłowej pracy Synology, a z wadliwych dysków. Jak te same dyski umieścisz w swoim ręcznie zrobionym NAS-ie to też będziesz miał awarię RAID jak jeden z nich Padnie czyż nie ?

Pytanie brzmi raczej, czy uszkodzenie dysku 0 w "software-Raid" powoduje większe problemy z natychmiastowym dostępem do danych w stosunku do w pełni sprzętowego czy nie? A tu odpowiedź chyba niestety brzmi - tak, powoduje większe problemy (przynajmniej czasowe).

No ale, to zależy kto co i do czego tego używa :).

Co do dysków to tu pewnie producenci by stwierdzili, a że źle są wykorzystywane komunikaty s SMART a że dyski mają tylko 60k cykli załączania a częste stanbay powodują dramatyczne obniżenie niezawodności, a program zbyt nad interpretuje komunikaty, a że nie daje czasu na samo naprawę w/g ich algorytmów, a że ......... i tak pewnie z dwie zimy by zeszły nad udowodnieniem gdzie tkwi problem

Nas jako end user zależy aby dane były i nie były stracone niezależnie gdzie nastąpił problem bo mając względne pojęcie wiem że kopia bezpieczeństwa jest wtedy poprawna gdy się otworzy a nie wtedy gdy się zrobi

Interesuje mnie raczej tak a sytuacja czy ktoś przeżył i skutecznie awarię dysku (zwłaszcza 0 ) i jak to wyglądało bo ja poprawne działający system widzę tak :

" Z zadumy nad zgłębianiem nowych informacji wyrwał mnie telefon. To dzwoniła Krystyna z Gazowni i mówi że dość wolno wystawia jej się wezwanie windykacyjne dla Jurka. No tak .... to już w tym tygodniu nie będzie kawy i z smutkiem popatrzyłem na na tego HUB'a 10 i dodałem pod nosem " czas zwolnień stary nawet korporacje cie już nie docenia ". Wyłączyłem czajnik i podpiłem switcha - efekt nawet mnie zamurował onet w 3s a nie w 3 min - uśmiechnięty szepnąłem teraz to mnie premia na pewno nie ominie za polepszenie jakości sieci....
Spojrzałem w pocztę - nudy ciągle coś tam chcą, awaria, nie działa drukarka ludzie jestem sam, zarobiony po pachy, nie mam czasu na wasze fanaberie.
Uwagę przykuł mail od użytkownika Synology - to pewnie jakiś młody trzeba mu pokazać kto tu rządzi. Otwieram a tu "disk 0 failed pleas replace to new disk in bay0 "
Zbladłem ..... kiedy to się działo ... tydzień temu ... ale nikt nie dzwonił ... wot technologia pomyślałem.
Otworzyłem szafę, wyciągnąłem dysk, jednym zgrabnym dmuchnięciem pozbyłem się osiadłego kurzu i wymieniłem dysk. Potem z zadumą patrzyłem na postępy mojej pracy - synchronizacja volumenu 5% ,10%, 15% .....100%
Dobry jestem pomyślałem idę jutro po podwyżkę . Zmęczony tym cały zamieszanie usiadłem z powrotem w chłodzie serwerowni oświetlany radosnymi błyskami diód z synologyka wracając do zgłębiania tajemnic świata informatyki na czerwonej rurze ..... "
mw72
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Postprzez mikhnal » 6 wrz 2010, o 06:55

Bajkę sam napisałeś? Jest świetna!
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 14
Syn (6) Wiedza (1)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS409+ 1GB RAM
Firmware: DSM 3.2-1956
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT

Postprzez Krwiak » 6 wrz 2010, o 07:07

Hej
mw72 napisał(a):Interesuje mnie raczej tak a sytuacja czy ktoś przeżył i skutecznie awarię dysku (zwłaszcza 0 ) i jak to wyglądało bo ja poprawne działający system widzę tak :

Tak ja miałem przyjemność awarii RAID1.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Postprzez mw72 » 6 wrz 2010, o 11:36

Krwiak napisał(a):Hej
mw72 napisał(a):Interesuje mnie raczej tak a sytuacja czy ktoś przeżył i skutecznie awarię dysku (zwłaszcza 0 ) i jak to wyglądało bo ja poprawne działający system widzę tak :

Tak ja miałem przyjemność awarii RAID1.

I jak to się odbyło ? coś się działo ? co robiłeś po kolei? ile czasu trwało powrót do sytuacji normalne ?
mw72
Początkujący

Postprzez mw72 » 6 wrz 2010, o 11:39

mikhnal napisał(a):Bajkę sam napisałeś? Jest świetna!

Wiesz jedno pifko i wena twórcza rośnie :-)
a informatyka to nuda tylko 0/1 i bez takich ulepszaczy wszyscy byśmy chodzili w koszulach flanelowych w najnowszy wzór oczywiście kratki
mw72
Początkujący

Postprzez Krwiak » 6 wrz 2010, o 11:44

1. Dostałem maila na pocztę z informacją, że RAID jest rozjechany.
2. Zalogowałem się i okazało się, że dysk 1 jest uwalony, posypały się lawinowo bad sectory.
3. Bez wyłączania serwera wyjąłem zepsuty dysk, a w jego miejsce włożyłem nowy dysk.
4. W panelu zarządzania wolumenem kliknąłem napraw wolumen.
5. Odczekałem, aż RAID się z synchronizuje nie pamiętam ile dokładnie to trwało, ale było to coś koło 8 godzin.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Postprzez mw72 » 6 wrz 2010, o 13:24

Krwiak napisał(a):1. Dostałem maila na pocztę z informacją, że RAID jest rozjechany.
2. Zalogowałem się i okazało się, że dysk 1 jest uwalony, posypały się lawinowo bad sectory.
3. Bez wyłączania serwera wyjąłem zepsuty dysk, a w jego miejsce włożyłem nowy dysk.
4. W panelu zarządzania wolumenem kliknąłem napraw wolumen.
5. Odczekałem, aż RAID się z synchronizuje nie pamiętam ile dokładnie to trwało, ale było to coś koło 8 godzin.

To dla dysku kopii wręcz podręcznikowe zachowanie

A czy ktoś miał awarię dysku 0 ? i jak to wyglądało ? i niekoniecznie na modelu 210 ale z wykorzystaniem Raid1
i podbijam zapytanie z freeNAS czy ktoś to testował ?
mw72
Początkujący

Postprzez terrorite » 6 wrz 2010, o 20:03

FreeNAS ma problemy z synology, czesc rzeczy dziala, czesc nie, czesc nie dziala jak powinna.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez wkm » 10 wrz 2010, o 14:53

mw72 napisał(a):To dla dysku kopii wręcz podręcznikowe zachowanie

A czy ktoś miał awarię dysku 0 ? i jak to wyglądało ? i niekoniecznie na modelu 210 ale z wykorzystaniem Raid1

A co się może innego stać gdy padnie dysk 0 w softowym Raid1? Dlaczego ta sytuacja nie jest symetryczna: pada dysk 1 -> macierz odtworzy się z danych dysku 0; pada dysk 0 -> macierz odtworzy się z danych dysku 1? Ja, laik, myślałem że tak to właśnie działa.

Pytam bo się nie znam, a właśnie zastanawiam się nad kupnem jakiegoś co najmniej dwudyskowego NASa właśnie po to, by moje dane były bardziej bezpieczne niż w jednodyskowym (chodzi o zabezpieczenie przed padem jednego dysku na raz, a nie przed pożarem, piorunem, powodzią, asteroidą itp.). Czy tylko pad dysku 1 w macierzy softowej Raid1 gwarantuje odzyskanie danych? Pada dysk 0 = dane nie do odzyskania (macierz się nie odtworzy po włożeniu nowego dysku)?
Jeśli tak jest, to dam sobie spokój z dwudyskowym i kupię jednodyskowy plus jakiś backup na USB...
wiktor
wkm
Początkujący

Synology: 710+
Firmware: 2.3-1161
Dyski: ST31000520AS
Pochodzenie: Łódź
Internet: Toya 7M/1M
System Operacyjny: Windows 7 64bit

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne zapytania o produkty