konfiguracja www

Nie wiesz jak zainstalować dysk twardy? System nie chce się bootować? Inicjalizacja nie działa? Napisz tu!

konfiguracja www

Postprzez mari_p » 7 wrz 2010, o 21:42

Witam,
(przeniosłem ten temat tu bo w pytaniach mało pomocy) kupiłem Synka w celu uruchomienia na nim własnej strony www i w związku z tym proszę o pomoc w konfiguracji, tzn. chciałbym uruchomić istniejącą już domenę ( http://www.mojadomena.pl - domeny.pl) na synku w domu, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać. Jeśli jest to gdzieś opisane na forum (w formie bardzo prostej - to nie znalazłem...). Chciałbym używać strony jako galerii zdjęć, ale na serwerze domowym. Z czasem do zainstalowania kolejnej witryny. Podejrzewam, iż jest to banalne (dla Was teraz a dla mnie później :). Mam dwa zew IP na jednym mam ten komp przez router, a drugi uruchomił się jak podłączyłem synka do sieci. Od tego momentu nie wiem co dalej. Czy mam podłączyć go przez router czy zostawić tak jak jest. Co jest "bardziej właściwe"? Jeśli oddzielny IP to w domeny.pl mam przekierować na IP? Tylko który? Bez względu na doradzenie w wyborze proszę również o kilka wskazówek jak to uruchomić, żebym mógł wejść / administrować stronę z zew. .
Dodam, że przez ftp://mójipzew mogę się połączyć, ale przez http nie. Coś w ustawieniach routera (teraz jest tak podłączony)?
Wysłałem (to trwa ok 24 godz zanim przełączą) tymczasem przekierowanie domeny na mój zew IP, ale na ten który mam od zawsze. Dobrze?

:? :? :?

WRT320NISP:Aster
Ostatnio edytowano 8 wrz 2010, o 21:32 przez mari_p, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Obrazek
mari_p
Początkujący

Synology: DS710+
Firmware: 3.1
Dyski: HD103UJ
Pochodzenie: Marki
Internet: 30Mb/s
System Operacyjny: XP, 7 32bit, 7 64bit
Router/Switch: cisco

Re: konfiguracja www

Postprzez terrorite » 7 wrz 2010, o 23:37

Naprawde jestes az tak leniwy ze sam tego nie mozesz sprawdzic i czekasz az inni zrobia to za ciebie? :| Masz raptem 2 IP szansa 50/50 ze trafisz za pierwszym razem. No ale dobra, zastanowmy sie przez chwile, twoj synology ma zewnetrzny IP, zalozmy ze 60.112.190.10, do tego chcesz tez zeby byl widziany z zewnatrz jako domena http://www.costamcos.pl ktora jest zaparkowana w domeny.pl, no to jak myslisz, jaki IP powinienes wpisac w panelu administracyjnym domeny, ten twojego synology czy tez ten drugi, twojego komputera/routera czy czegos tam innego?
Z tym ze jesli chodzi o to jak sie "wlasciwie" podlaczyc, to zawsze bezpieczniej podlaczac sie przez router na swiat niz wpinac bezposrednio do netu.

Lopatologicznie:
Kod: Zaznacz cały
                [internet]
                    | 
                [router]
                |      |
       [synology]      [komputer]

Tak na marginesie, po pierwsze tematy przenosi moderator. Po 2. tu siedza tacy sami uzytkownicy synology jak ty i nikt nie ma obowiazku leciec i odpowiadac natychmiast bo raczyles zadac pytanie. W dodatku jesli to pytanie nie dotyczy synology a konfiguracji domeny.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez mari_p » 8 wrz 2010, o 06:18

terrorite napisał(a):Naprawde jestes az tak leniwy ze sam tego nie mozesz sprawdzic i czekasz az inni zrobia to za ciebie?

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź.
Po drugie: Aż tak to nie jestem leniwy, ale Tobie się wydaje, że wszyscy wszytko wiedzą. Gdybyś dłużej pomyślał to może przyszło by do głowy, że może nie mam czasu siedzieć i kombinować.
3.
terrorite napisał(a):Z tym ze jesli chodzi o to jak się "właściwie" podłączyć, to zawsze bezpieczniej podłączać się przez router na świat niż wpinać bezpośrednio do netu.

O to mi chodziło.
4. Nie wszyscy chyba tego przeniesienia przez moderatora się trzymają (poza mną)- przepraszam.
5. Na zdrowy rozsądek - jeśli siedzą użytkownicy to pewnie pomogą :)
6. terrorite, zrobiłem już wcześniej wg schematu, ale czy możesz jeszcze bez nerwów powiedzieć coś na ten temat: "przez ftp://mójipzew mogę się połączyć, ale przez http nie". Porty skonfigurowane przez DSM EZ-Internet - dziękuję
Obrazek

Obrazek
mari_p
Początkujący

Postprzez terrorite » 8 wrz 2010, o 08:30

mari_p napisał(a):Gdybyś dłużej pomyślał to może przyszło by do głowy, że może nie mam czasu siedzieć i kombinować.

Ja tez nie mam. Pozdro. :D
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mystik » 8 wrz 2010, o 16:39

Cześć

Podłączając NAS-a bezpośrednio do sieci jesteś z gruntu narażony na wszelkiego rodzaju ataki na wszystkich możliwych portach.
Ja to bym zrobił tak:
- podłączyłbym NAS-a przez router
- wbiłbym na nim IP, ten który masz zarejestrowany na Twojej domenie
- zrobiłbym przekierowanie portu 80 na routerze na IP NAS-a (prawie dowolnie wybranego)
- uruchomił stację Web na synology
- wgrał pliki ze stroną www
i już. Strona powinna chodzić.
Jezeli interesowałoby Cię ftp, to przekierowałbym jeszcze port 21.
No i na początku sprawdzałbym przekirowanie wpisując adres IP, a nie nazwę strony.

Natomiast tej drugiej części związanej z drugim IP i komputerem bym nie ruszał.
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez mari_p » 8 wrz 2010, o 18:19

Mystik - Dzięki za odpowiedź.
Mam już przekierowany port 80, mam stworzony plik index w web. Przez ftp się łączy (21), a przez 80 nie chce :evil: :evil: :evil: :evil:
Zmieniłem w routerze port do administracji routera (był 80) i nic - nadal "Serwer ... zbyt długo nie odpowiada."
Obrazek

Obrazek
mari_p
Początkujący

Postprzez terrorite » 8 wrz 2010, o 19:07

Mystik napisał(a):- wbiłbym na nim IP, ten który masz zarejestrowany na Twojej domenie

No chyba raczej jednak nie, ip musi byc lokalne skoro jest routing. Inaczej bedzie konflikt IP, chyba ze masz na mysli router bo jakos niedokladnie napisales.
Poza tym, w tym akurat routerze musi byc static IP ustalony dla urzadzenia na ktore jest przekierowany port.

When users send these types of requests to your network via
the Internet, the Router will forward those requests to the
appropriate servers (computers). Before using forwarding,
you should assign static IP addresses to the designated
servers
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez mari_p » 8 wrz 2010, o 19:22

terrorite napisał(a):Poza tym, w tym akurat routerze musi byc static IP ustalony dla urzadzenia na ktore jest przekierowany port.

czyli:
terrorite napisał(a):When users send these types of requests to your network via
the Internet, the Router will forward those requests to the
appropriate servers (computers). Before using forwarding,
you should assign static IP addresses to the designated
servers

Tak właśnie mam zrobione. Jest DHCP w routerze, ale konkretny IP lokalny jest zarezerwowany na mac synka.
Przypomnę tylko, że ftp łączy się po zew adresie i widzę wszystko co jest na synku. Nawet po kliknięciu index.html odpala się strona.
Obrazek

Obrazek
mari_p
Początkujący

Postprzez Mystik » 9 wrz 2010, o 06:52

A co się dzieje jak wpisujesz w przeglądarkę IP na którym chcesz oglądać swoją stronę?
Bo jeżeli nie działa przekierowanie w routerze, to odpowiedzieć powinien właśnie router ze swoją stroną logowania, a jeżeli działa to musi odpowiedzieć NAS.
Wpisz bezpośrednio cyferki w przeglądarkę.
Jeżeli coś nie będzie działało, to ja bym wyłączył wszystkie przekierowania i dążył do uzyskania odpowiedzi przez router, na właśnie to zewnętrzne IP.
Nie ma możliwości, żeby to nie działało :D

PS. Dla uszczegółowienia: IP zewnętrzne musi mieć router bo to on jest widziany przez sieć zewnętrzną. NAS może mieć dowolne wewnętrzne IP obsługiwane przez router.
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez mari_p » 9 wrz 2010, o 16:40

Mystik napisał(a):A co się dzieje jak wpisujesz w przeglądarkę IP na którym chcesz oglądać swoją stronę?
Bo jeżeli nie działa przekierowanie w routerze, to odpowiedzieć powinien właśnie router ze swoją stroną logowania, a jeżeli działa to musi odpowiedzieć NAS.

Po wpisaniu IP zew odpowiada router, i tylko router...
Jak zaznaczam przekierowanie portu dla http i ip wew synka, to i tak odpowiada router.
Tak na marginesie to, to że odpowiada router na ip zew, oznacza że aster nie blokuje portu prawda?
Obrazek

Obrazek
mari_p
Początkujący

Następna strona