Hibernacja

Pytania traktujące o Hibernacji, UPS-ach lub nawet e-mail z alertami mogą być zadawane tutaj.

Re: Hibernacja

Postprzez Mystik » 5 wrz 2010, o 12:47

grzesko napisał(a):witam to znowu ja :D wiec jak wszyscy mam problem z DS110j nie usypia ale jak wylącze Download Station to po zadamym czasie hibernuje dysk kurcze strasznie zawiodlem sie bo stary airlive 6500 bez problemu to robił może ktos ma jakiś knif na to moze jakies oprogramowanie a dodam ze mam rekomendowany dysk samsunga

No ja mam tak samo.
Ale dlaczego: :strasznie się zawiodłem"? Nie ma urządzeń idealnych. Zawsze jakiś problem może wystąpić. A w usypianiu jest jakiś bug. U jednych działa bez problemów, a u innych nie. Czasami jest tak jak u Ciebie i u mnie, a czasami w ogóle dyski nie chcą się hibernować.
Osobiście uważam, że jest jakiś problem na linii hardware-software i w chwili obecnej, przy użyciu tych rozwiązań harware-owych, które wybrał Synology, problem jest nie do rozwiązania.
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez mikhnal » 5 wrz 2010, o 13:22

grzesko napisał(a):witam to znowu ja :D wiec jak wszyscy mam problem z DS110j nie usypia ale jak wylącze Download Station to po zadamym czasie hibernuje dysk kurcze strasznie zawiodlem sie bo stary airlive 6500 bez problemu to robił może ktos ma jakiś knif na to moze jakies oprogramowanie a dodam ze mam rekomendowany dysk samsunga

No akurat to zrozumiałe, Download Station ciągle pobiera i oddaje dane, które musi skądś pobierać, dlatego przy włączonej tej usłudze Synek nie hibernuje dysku.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 14
Syn (6) Wiedza (1)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS409+ 1GB RAM
Firmware: DSM 3.2-1956
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT

Postprzez grzesko » 5 wrz 2010, o 14:05

wydaje mi sie dysk powinien sprawdzac ruch w sieci jesli go nie ma to wylanczam wszystko jesli chodzi o reszte to nawet nawet wszystko działa poprawnie jak narazie mom porównanie tylko z airlive 6500 to ta jakby porównywac malucha z golfem pozatym powinniśmy napisac do synlogy co mamy z tym fantem robic bo to jest feler i mozna dochodic do swojego poprzez niezgodnosc towaru z umową
DYSLEKCJA czasami pomaga czasami przeszkadza prosze o wyrozumiałalość
grzesko
Początkujący

Synology: ds110j
Firmware: 3.2-1955
Dyski: 1000
Pochodzenie: mikołów
Internet: 6mega
System Operacyjny: XP
Router/Switch: linksys WAG200

Postprzez Mystik » 5 wrz 2010, o 15:15

mikhnal napisał(a):

No akurat to zrozumiałe, Download Station ciągle pobiera i oddaje dane, które musi skądś pobierać, dlatego przy włączonej tej usłudze Synek nie hibernuje dysku.

Ach, gdybyż tak było. No to byłoby całkiem OK.
Nawet jak w DS nie masz żadnych zadań, to niestety też NAS się nie hibernuje (przynajmniej u niektórych). Wystarczy włączyć tylko usługę DS, a już jest problem.
A powinno być to, w układzie idealnym, uzależnione od faktycznej potrzeby zapisu i odczytu z dysku. Może nawet tak jest, ale jakiś moduł ciągle do tego dysku próbuje uzyskać dostęp i robi się błędne koło.
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
Router/Switch: nie wiem

Postprzez grzesko » 7 wrz 2010, o 06:35

witam
chciał bym prosik kogoś kto ma problem z usypianiem o test , w moim przypadku na pulpicie synka management,file station,download station,zasoby sieciowe na lapku mam zmapowany dusk publiczny a w ustawieniech usypianiach 10 min , jak przełlacze lapka na off to dysk po 10 min robi hrrrrr hhrrrr hrrrrrr jak włacze lapka to dysk zaczyna bzyczeć , czyżby znalazłem knifa :D prosze o test innych użytkowiników i potwierdzenie metody pozdrawiam grzenio
napisałem do synologya oni wyslali mi zeby cos takiego zrobił

How To Retrieve The Hibernation Debug Log

Procedure:
1. Enable the monitoring function
2. Retrieve the log
3. Disable the monitor function

1. Enable the monitor function
Please follow the steps A-B-C to enable the hibernation debug mode:
A. Please enable the TELNET or SSH function in Web UI of your Synology NAS. ([Network Service] > [Terminal] )
B. Please login to the Disk Station using telnet or SSH with the user “root” and its password is same with the user “admin”
C. Execute the following command to enable the hibernation debug mode:
syno_hibernate_debug_tool --enable 1

2. Exit from telnet mode and Leave DiskStation for a while
After enabling the log, please do not access your Disk Station or run downloading or other services on DiskStation. When the hibernation time has passed, then you can begin to retrieve the log messages. It’s best that you can enable the hibernation debug before going to bed. After you wake up the next day, please just follow the STEP3 to get the log.
3. Retrieve the log
At this time, follow the steps below to retrieve the kernel log. To obtain the Kernel Log please follow the steps below:
1. Log in to Management UI.
2. You will see a link similar to: http://192.168.1.49:5000/webman/index.cgi
3. Add "?debug=1" to the link. So the above link will look like: http://192.168.1.49:5000/webman/index.cgi?debug=1
4. Press "Enter", and then the Kernel Log can be downloaded.
5. Please rename the Kernel Log to DebugHiberKernel before sending it.
Due to our mail server filter, we are unable to receive compressed files (the kernel log is compressed). As a work around, please rename the extension of the file. For example, if the extension is .zip or .rar , then rename it to .asd or something like that.
a że mój angielski zatrzymał sie na kilku słowach (nie zacytuje bo to b.brzydkie słowa) prosze o pomoc
co oni tam piszą co mam zrobić
DYSLEKCJA czasami pomaga czasami przeszkadza prosze o wyrozumiałalość
grzesko
Początkujący

Firmware: 3.2-1955
Dyski: 1000
Pochodzenie: mikołów
Internet: 6mega
System Operacyjny: XP
Router/Switch: linksys WAG200

Postprzez Piotrek007 » 19 wrz 2010, o 14:20

Przyjrzałem się jak działa hibernacja w moim ds110j i przy firmware 2.3 wyłączał dysk nawet z włączonym DS, ale przy fw3.0 wyłącza dodatkowo wentylator co mnie bardzo cieszy :)
Piotrek007
Początkujący

Firmware: 2.3
Dyski: wd 1tb gp
Pochodzenie: Nie mam
Internet: 6Mb

Postprzez crash » 24 paź 2011, o 21:34

Witam
Odświeżę temat… nie ukrywam, że jestem nowy ale czytam forum i nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi czy pod najnowszym FW działa poprawnie hibernacja. Ja za żadne skarby nie mogę zmusić dysku do hibernacji. Z tego co udało mi się wyczytać to dysk jest kompatybilny z Synology. Jakieś sugestie ?

Moja konfiguracja to:
Synology DS111 z FW 3.2-1922
Dysk HDD Samsung F4EG 2TB 32M
Tuner TV-SAT podmontowany po NFS, TV i Lapek po UPnP
Dodatkowo używam Download Station. Oczywiście nic nie pobieram.
crash
Początkujący

Synology: DS111
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: Samsung F4EG 2TB 32M
Pochodzenie: Jaworzno
Internet: Neo 20 Mb/s
Router/Switch: Linksys WAG320N

Postprzez mikhnal » 25 paź 2011, o 06:21

Może któreś urządzenie systematycznie wzbudza Synka.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 14
Syn (6) Wiedza (1)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS409+ 1GB RAM
Firmware: DSM 3.2-1956
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT

Postprzez crash » 25 paź 2011, o 06:35

mikhnal napisał(a):Może któreś urządzenie systematycznie wzbudza Synka.

Winowajcą był tuner DM8000 a dokładniej plugin geminintescan
Teraz mam tak jak na screenie i nie mam żadnego problemu. Nas jest zamapowany w ulubionych ale jak go nie wybiorę to dysk nie zostaje wzbudzony.

Takie info dla potomnych.... :D

Obrazek
crash
Początkujący

Synology: DS111
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: Samsung F4EG 2TB 32M
Pochodzenie: Jaworzno
Internet: Neo 20 Mb/s
Router/Switch: Linksys WAG320N

Postprzez Krwiak » 31 paź 2011, o 15:25

Na przyszłość jeżeli, któraś z poniższych usług jest włączona wtedy hibernacja nie zadziała:

Kod: Zaznacz cały
    * Weblizer
    * Local Master Browser
    * eMule
    * Download Station
    * Squeeze Center
    * Mail Station
    * Surveillance Station
    * Log is enabled in [Media Server]>[Diagnose]
    * DiskStation will re-indexing the multimedia files after firmware upgrade. There will be index/convert process under resource monitor when this occurs

Jeżeli nadal jest problem to pobierz to wtedy będziemy wiedzieli, który proces nie pozwala uśpić dysku.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Poprzednia stronaNastępna strona