Awaria partycji systemowej

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Postprzez Ali » 29 sie 2010, o 22:42

Serwer

Numer seryjny: A3G6N07242
Model: DS210j
Firmware: DSM 2.3
Z jakich usług korzystasz:

LiveboxTVISP:TPSA

Inne

Używam: do celów prywatnych
Model dysku: dwa dyski twarde WD serii EARS po 2TB każdy (w sumie 4TB jako JBOD, dyski zalecane na liście kompatybilności synology)
System operacyjny: Windows

Do dziś serwer działał ok od 3 mcy, a tu nagle podczas kopiowania plików zatrzymał się, zapaliła się górna dioda na pomarańczowo, bipka i pojawiła się informacja najpierw "uszkodzony wolumin 1" a potem jako na 2. dysku twardym informacja "awaria partycji systemowej" i oprogramowanie sugeruje wymiane dysku... Dziwne, bo diody dyskow obu swieca sie na zielono, w moim kompie SMARTa przechodza bez problemów. Nie chcę nic więcej ruszać, bo to masa danych ktorych nie chce stracic i nie mam sily na ich ponowne wgrywanie...

Wykonałem opisane na jednym z wątków w podobnej sytuacji update firmware ale z poziomu DSM (bo jakoś w SA jak tam sugerowali się nie dało - pisze żeby szykać w zakładce zarządzanie, a ta mnie przełącza na... DSM).

Wydaje sie ze to jakis blad na tej partycji systemowej a hardware jest chyba sprawny - co robić, jak sformatować na nowo tą partycję systemową (nie ruszając woluminu)?
Ali
Początkujący

Synology: 210j
Firmware: DSM 2.3-1157
Dyski: WD20EARS
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 1Mbps

Re: Awaria partycji systemowej

Postprzez terrorite » 30 sie 2010, o 06:44

Zanim zaczniesz cos przeinstalowywac proponuje sprawdzic dysk fsck. Bylo juz opisane na forum jak to zrobic. A potem pozbyc sie tego JBOD. Juz lepiej zrob volume1/2.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Re: Awaria partycji systemowej

Postprzez Ali » 4 wrz 2010, o 21:37

Zgodnie z poprzednim postem: fsck.ext3 -p /dev/sda3 (jedyna komenda, jaką znalazłem na forum)

Co dało:
fsck.ext3: Device or resource busy while trying to open /dev/sda3
Filesystem mounted or opened exclusively by another program?

na codzień na Linuxie nie funkjonuję, stąd bliższy mi chkdsk niż fsck , próbowałem się pokapować za pomocą manuala na necie ale coś niezbyt udaje mi się zmusić fsck żeby sprawdzenie przeprowadził... podpowiedzcie coś proszę
Ali
Początkujący

Synology: 210j
Firmware: DSM 2.3-1157
Dyski: WD20EARS
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 1Mbps

Powrót do Pytania