Krwiak napisał(a):Witam
W sieci ukazał się nowy test NAS-ów zrobiony przez magazyn CHIP, dla użytkowników Synology dobrą wiadomością jest to iż serwery firmy Synology dostały dwie główne nagrody POWER i ECONO. Jesteś ciekawy, które serwery wygrały to zajrzyj tu.
Mystik napisał(a):Jakoś dopiero teraz na to trafiłem. I albo test się zdeaktualizował albo ja coś źle odczytuję tabelę
Dlatego myślę, że musisz swojego posta zmienić.
mikhnal napisał(a):Na twoją specjalną prośbę zmieniłem posta. Weź pod uwagę kiedy był pisany...
prezmer napisał(a):Przecież dyski 2.5 kręcą się wolniej, są raczej nastawione na niskie zużycie energii niż wydajność.
prezmer napisał(a):Swoją drogą, jak to możliwe że 409slim wypadł jako szybszy niż 209+?
409slim 40MB/s
209+ 30MB/s
Przecież dyski 2.5 kręcą się wolniej, są raczej nastawione na niskie zużycie energii niż wydajność.
Mystik napisał(a):Nie no, bez jaj. W NAS-ach dysk nie jest aż takim problemem.
Kluczem jest ta mała płytka z prockiem, która wypycha dane takim cienkim kabelkiem w świat
prezmer napisał(a):Teoretycznie, wydajność kabelka 1Gb to 125MB/s. Jeśli założymy JBOD, CPU też nie ma zbyt wiele do roboty. Zatem, moim zdaniem jednak dyski decydują o szybkości systemu. Dlatego też systemy oparte o SSD wypadają bardzo dobrze w porównaniach
Mystik napisał(a):I jeszcze dodam cytat z testu Qnap-a TS-239Pro:
"
Bardzo wysoką wydajność w czasie testów QNAP zawdzięcza szybkiemu procesorowi Intel Atom pracującego z częstotliwością 1,6 GHz oraz 1 GB pamięci RAM. Dzięki tym podzespołom oraz dwóm dyskom pracującym w RAID0 jest on w stanie uzyskać transfery rzędu 70 MB/s.
"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości