Kontrola nad przyciskiem RESET

Zawiera wszystkie wątki, które można zarchiwizować. Nadal są dostępne poprzez wyszukiwarkę forumową.

Kontrola nad przyciskiem RESET

Postprzez agrawen » 13 maja 2010, o 08:09

Z informacji które znalazłem po adresem http://www.synology.com/support/faq_show.php?lang=enu&q_id=127 wynika, że po wciśnięciu przycisku reset następujące funkcje są resetowane:
"For models installed with firmware DSM 2.2-0941 and onward The RESET button on the Synology Product has following functions.

1. To restore "admin" account to default value.
2. To reset IP, DNS, gateway, and other net interfaces to DHCP
3. To reset the UI managment port to 5000/5001
4. To disable PPPoE
5. To disable AutoBlock
6. To disable link aggregation
7. To disable firewall rules "

Innymi słowy, mocno wytężając wyobraźnię, mam taki obraz:
ktoś okrada mi dom, zabiera serwer plików, wciska reset i nie dość, że właśnie straciłem sprzęt, to na dodatek delikwent ma dostęp do wszystkich moich danych :(

Proponuje więc wprowadzenie do nowego softu zakładki wyboru funkcji, które przycisk reset ma przywrócić do oryginału.
agrawen
Początkujący

Synology: DS1010+, DS110j
Firmware: DSM 2.3-1157
Dyski: Samsung HD154UI
Pochodzenie: Zielona Góra
Internet: 10down/2up

Re: Kontrola nad przyciskiem RESET

Postprzez terrorite » 13 maja 2010, o 12:32

No stary, to jak Ci okradna chalupe to akurat sie bedziesz martwil o dane na dyskach? To w takim razie wez tez pod uwage ze nie mogac sie dostac do danych taki pacjent po prostu 1. wyjmie dysk z synology i dostanie sie do danych w inny sposob, 2. jak mu sie nie bedzie chcialo to po prostu usunie wszystko, zalozy partycje od nowa i juz po wszelkich danych.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez agrawen » 13 maja 2010, o 17:37

Skomentuje to tak - przycisnąć przycisk reset i zalogować się jako administrator bez hasła potrafi bardzo wielu, odbudowanie macierzy raid5 na innym urządzeniu wymaga dużo większej wiedzy i czasu ( tutaj właściwie pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że tak jest - osobiście nie sprawdzałem tej opcji). Nie twierdze, że zmiana którą proponuje zapewni 100% bezpieczeństwa (bo i po co - paranoi nie mam) ale utrudni ona dostęp osobom nie posiadającym wiedzy technicznej, a na tym właśnie mi zależy. Odnosząc się do: "jak mu sie nie bedzie chcialo to po prostu usunie wszystko, zalozy partycje od nowa i juz po wszelkich danych." powiem prosto - sprzętu szkoda ale przynajmniej moje zdjęcia z wakacji nie będą krążyć po sieci.
PS. Dla tych którzy zaproponują mi szyfrowanie przypomnę, że znacząco obniża ona prędkość wymiany danych, a podstawowy sposób zachowania prywatności w formie loginu i hasła powinien być skuteczny. W końcu Synology 1010+ rekomendowane jest dla małych firm, a te nie lubią dzielić się tajemnicami.
agrawen
Początkujący

Synology: DS1010+, DS110j
Firmware: DSM 2.3-1157
Dyski: Samsung HD154UI
Pochodzenie: Zielona Góra
Internet: 10down/2up

Postprzez terrorite » 13 maja 2010, o 18:29

Odnoszac sie do "powiem prosto - sprzętu szkoda ale przynajmniej moje zdjęcia z wakacji nie będą krążyć po sieci", nalezy zalozyc ze kogokolwiek by te zdjecia interesowaly. Cos co ma wartosc dla jednej osoby niekoniecznie ma dla innych, a jesli bylyby cenne to ta osoba poswiecilaby troche czasu na odczytanie danych z dysku, i wcale nie potrzeba odbudowywac macierzy, sa inne, prostsze sposoby zeby dobrac sie do niezaszyfrowanych danych. Anyway i tak stawialbym na opcje "usuwam wszystko, robie od nowa i mam dzialajacy serverek".
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Powrót do Archiwum działu