Kilka pytań apropo DS210J

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Kilka pytań apropo DS210J

Postprzez Mucustrooper » 28 lut 2010, o 17:46

Witam.

Jestem tutaj nowy, wiec proszę o odrobinę pobłażliwości jeżeli zadawałbym głupie pytania, aczkolwiek przejrzałem Wasze forum w dużej części i nie znalazłem odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.

Przymierzam się do zakupu serwera DS210J. Przejrzałem i przeanalizowałem wszystkie możliwości i ta wydaje mi się najrozsądniejsza. Serwera potrzebuję do użytku domowego, chcę do niego podpiąć TV Philips 8404H, playstation i dwa laptopy, więc wydaję mi się, że w zupełności wystarczy. Zastanawiałem się nad budowaniem własnego serwera połączonego z rozbudowanym komputerem stacjonarnym, ale ta opcja chyba odpada, za czym przemawia chociażby fakt, że wyszłoby powyżej 800 zł, a po drugie w serwerze jest kilka razy mniejszy pobór mocy niż komputer stacjonarny, co ma znaczący wpływ na koszty energii jeśli serwer miałby być uruchomiony dzień i noc. Chcę włożyć do niego na początek dysk 1,5 lub 2 TB i mieć jeszcze miejsce, aby kiedyś dołożyć drugi taki sam, wobec czego modele mniejsze i większe raczej odpadają.

A więc:
1) Czy jest to najlepsze rozwiązanie do moich potrzeb?

2) Czy za prędkość przesyłu danych odpowiada router i infrastruktura otoczenia, a aktualnie posiadane łącze nie ma nic do rzeczy w tej sprawie?

3) Mam w tej chwili mam najprostszy router D-Link 2640B ze standardem "G", ale zastanawiam się nad wymiana na taki ze standardem "N", czy jeżeli mam taką możliwość to zmienić? A jeśli tak to jaki byście polecali? W tej chwili mam łącze 2 Mb/s netii po linii neostrady. Więc czy szukać jakiegoś z wbudowanym modemem adsl, czy też kupić oddzielnie router a osobno modem adsl ( w tym przypadku slyszałem ze najlepszy byłby d-link dir-665, czy to prawda? )

4) Na jakiej zasadzie połączony jest router z serwerem? Z tego co wyczytałem podłącza się to gigabitowym ethernetem, aby była najlepsza transmisja? Jaki to kabel?

5) Na jakiej zasadzie działa DLNA? Czy router musi być podłączony kablem do telewizora, bo z tego co wiem ten telewizor nie ma karty sieciowej? Słyszałem o takim urządzonku jak WD TV Live Network? Ktoś się z nim spotkał wcześniej, co to jest w ogóle? Jak to rozwiązać, abym mógł oglądać płynnie filmy HD? Czy do tego celu mógłbym jakoś wykorzystać Playstation?
Mucustrooper
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Re: Kilka pytań apropo DS210J

Postprzez terrorite » 28 lut 2010, o 18:42

1. Nie wiadomo, musisz zapytac wrozki, w mysl przyslowia - apetyt rosnie w miare jedzenia - to co na poczatku wystarczajace pozniej juz takie byc nie musi.
2. Predkosc gdzie? W sieci lokalnej czy WAN?
3. Jesli masz mozliwosc to zmien. Router bez modemu daje niezaleznosc od dostawcy netu, nie wazne czy pozniej bedziesz mial np. kablowke, router bedziesz mogl wykorzystac, kupujac router z ADSLem na pokladzie od razu przywiazujesz sie do jednego rozwiazania. Poza tym nie wiem czy to prawda ze cos slyszales. Jesli napisze ze moim zdaniem najlepszy jest netgear FVS336G albo lucent SuperPipe to tez bedziesz pytal czy to prawda?
4. Router z dowolnym komputerem jest polaczony:
a. przez siec bezprzewodowa, standard a/b/g/n
b. kabelkiem utp, jesli ten kabelek bedzie w standardzie conajmniej 5e to zapewni gigabitowe polaczenie ale tylko jesli wszystkie polaczenia miedzy routerem a komputerami beda mialy 1GB. Oczywiscie switch routera i wszystkie karty sieciowe kompow musza byc rowniez 1GB.
5. http://www.dlna.org, co do reszty pytan w tym punkcie, naprawde uwazasz ze one odnosza sie do synology DS210?
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez Mucustrooper » 28 lut 2010, o 19:25

1) Ale miałem na myśli czy bardziej opłaca się budować taki serwer samemu czy kupić gotowy? Jakie plusy i minusy obu wersji?

2)
a. w sieci lokalnej - czy zależy od standardu wifi w routerze i czy na to nie ma wpływu szybkość posiadanego łącza internetowego?
b. w sieci WAN - czytałem, że podobno mam możliwość do serwera z dowolnego miejsca na świecie po IP, to prawda? a co jeśli mam zmienne IP? jak się wtedy zalogować?

3) mieszkam w domu jednorodzinnym, więc wątpię czy kiedykolwiek pojawią mi się w okolicy dostawcy kablówek, dla których głównym targetem są blokowiska, wiadomo mniej kabli, większa kasa, co w tej sytuacji? jeżeli z modemem to jaki byście polecali?

4) jaka jest różnica szybkościowa i jakościowa pomiędzy wifi g, n, a skretka?

5) ale potrzebuję tylko prostej odpowiedzi na to pytanie, bo tam tego jasno nie piszę, czy tv musi być podłączony kablem do routera? bo oni sugerują, jako by to było bezprzewodowe, ale jak ma to działać jeśli tv ma dlna, ale nie ma karty sieciowej, a przynajmniej nic o tym nie wiem

Wiem, że nie, ale jakoś nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na te pytanie, które mnie nurtują.
Przydałby się jakiś FAQ ;)

Dzięki za odpowiedź.
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 28 lut 2010, o 20:45

1. Jesli nie chcesz dlubac w nim, instalowac roznych ficzerow itd. to taki NAS jest odpowiedni. O plusach i minusach obu rozwiazan mozna by gadac bardzo dlugo i zawsze znajda sie zwolennicy jednego albo drugiego.
Ale zeby tak w skrocie to np. NAS, rozpakowujesz, wtykasz kabelek od sieci, zasilajacy, wkladasz dysk czy dwa i dziala. Instalacja i konfiguracja jest banalnie prosta. Do tego mniejszy pobor mocy i generowany halas w porownaniu do "doroslego" servera. Sa paczki softu przeznaczone dla poszczegolnych modeli i jesli czegos brakuje to przewaznie nie ma problemu z doinstalowaniem. Ale tu w wiekszosci przypadkow juz potrzebna jest chociaz podstawowa wiedza z linuxa chocby do konfiguracji. Poza tym, jesli uzywasz go "as is" prosto z pudelka, to moim zdaniem jest to sprzet mniej zawodny niz duze servery z tej prostej przyczyny ze tak naprawde trudno wprowadzic w nim takie zmiany ktorych nie mozna by cofnac lub po ktorych NAS by przestal reagowac na cokolwiek. W doroslym serverze jednak zalozenie jest takie ze administrator wie co chce zrobic i co osiagnac, i tu pomylki moga byc bolesne.

A duzy server, no coz, nawet nie napisales na czym bys go stawial. Na linuksie? Musisz miec conajmmniej podstawowa wiedze z zakresu administrowania systemem. Na win2k3 czy 2k8 server? Tu troche prosciej ale wiedze tez trzeba miec. Ale za to masz system bardziej elastyczny, masz nad nim wieksza kontrole, mozesz dokladac elementy sprzetowe, dodawac funkcjonalnosci pierwotnie nieobecne lub niezainstalowane. Ale w dalszym ciagu, wymaga wiecej czasu na ogarniecie tego wszystkiego.

2. w sieci lokalnej zalezy
a. od standardu wifi w routerze i kartach sieciowych, nie uzyskasz N na routerze z N i sieciowka b/g
b. w sieci wan masz taki transfer jaki dal dostawca, no less no more, no moze jednak czasem less ;)
c. jesli masz zmienne ip to sa na to sposoby, opisane nawet na tym forum, wystarczy poszukac.
3. Co do routera z modemem, ja nie polecam takiego rozwiazania, jesli padnie jedno urzadzenie to nie masz nic, a jesli padnie sam router to zawsze mozesz chocby jeden komp wpiac do sieci.
4. Nie rozumiem pytania, o jaka jakosc chodzi? Wszystko zalezy od komponentow uzytych do budowy obu sieci, nie ma rozwiazan idealnych bo wszyscy by juz je stosowali. Chodzi Ci o predkosci wg standardow?
802.11g - 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54 Mb/s
802.11n = 100, 300, 600 Mb/s
1Gbit - 1000 Mb/s
ale sa to w przypadku 802.11 predkosci teoretyczne, wszystko zalezy np. od tego w jakim pasmie pracuje karta i router, jesli 2.4GHz to moga byc inne, w tym pasmie pracuje wiekszosc urzadzen nawet takie jak mikrofalowka, wiec moga powstawac zaklocenia, w pasmie 5GHz powinno byc lepiej ale nie testowalem takich kart wiec info musisz uzyskac od kogos innego.
Natomiast w skretce tego problemu nie ma, tu albo jest 1Gbit albo go nie ma. Inaczej byc nie moze.
5. Znowu pytanie do wrozki, nawet nie podales jaki to TV wiec skad mamy wiedziec? mikhnal oddal swoja szklana kule do przegladu a moja jest w serwisie wiec wieeeesz.... :roll:
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 1 mar 2010, o 01:19

Tylko teraz tak sie zastanawiam i boje sie ze te 4 tb ktore moze pomiescic serwer, po 2 latach, albo nawet i szybciej sie wyczerpie i wtedy bede zmuszony do kolejnej inwestycji. A jak juz cos kupuje to chcialbym aby posluzylo na troche dluzej. A o ile jeszcze 800 zl na 210J jestem w stanie przelknac, to 1500 za 410J nie bardzo, bo w tej cenie można chyba zbudować nawet komputer, który dodatkowo posłuży jako serwer. Aczkolwiek tak jak mówię, potrzebuje tylko urzedzenia ktore bedzie stalo zamkniete w szafce polaczone tylko z routerem i udostepnialo multimedia. A to wszystko tym bardziej, że wszystkie części mogę kupić w Stanach czyli o 20-30% taniej i mam kogoś, aby mi to wszystko złożył. Tylko pytanie znowu jak potem z jego uzytkowaniem i eksploatacja, bo mowiac szczerze z Linuxem nie mialem wczesniej do czynienia. Bo sama realizacja pomyslu nie jest chyba taka trudna: jakis maly zasilacz, obudowa microATX, a procesor czy RAM jakis tam lezy nieuzywany.

W laptopie mam teraz standard G, ale na jesien planuje kupic nowy, ze standardem N juz.

A apropo telewizora to pisalem w pierwszym poscie, Philips 8404H, tak ze nawet nie trzeba wrozyc. Ale w dodatku wyczytalem ze zamiast tego WD mozna posluzyc sie wlasnie Playstation, polaczonym bezprzewodowo z serwerem poprzez router, czy to prawda?
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez m82 » 1 mar 2010, o 09:30

Mucustrooper napisał(a):Witam.
5) Na jakiej zasadzie działa DLNA? Czy router musi być podłączony kablem do telewizora, bo z tego co wiem ten telewizor nie ma karty sieciowej?

Ten telewizor (Philips 8404) ma kartę sieciową (nie ma WiFI). Możesz go podłączyć kablem i wtedy będzie działać DLNA z Synology, jak mam taką konfigurację. Jednak nie odtworzysz filmów z napisami umieszczonymi w oddzielnym pliku ponieważ te Philipsy ich nie wspierają.
m82
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS209
Firmware: DSM 3.1-1742
Dyski: WD10EADS x1
Internet: 2 MBity
System Operacyjny: Windws 7, Android
Router/Switch: nie wiem

Postprzez terrorite » 1 mar 2010, o 13:47

Mucustrooper napisał(a):mowiac szczerze z Linuxem nie mialem wczesniej do czynienia.

Tak jak napisalem, jesli masz czas i ochote zeby uczyc sie obslugi linuxa to nie bedzie problemu, jesli chcesz miec od razu dzialajacy sprzet to nie. W takim wypadku NAS jest lepszym rozwiazaniem. Proponuje zebys zainstalowal sobie najpierw na jakims kompie linuxa, na osobnej partycji, na usb, czy tez vmware albo uzyl jakiejs dystrybucji liveCD i go chociaz obejrzal, wtedy zdecydujesz.
Komputer na server mozesz zbudowac i za 800 zl, tu nie potrzebujesz super karty graf, a nawet im slabsza i cichsza tym lepsza, wiec integra albo na pasywnym chlodzeniu spokojnie wystarcza. Nie potrzebujesz kosmicznych ilosci ramu, najnowszego procesora i super plyty typu tyan czy supermicro, przeciez nie budujesz servera do zastosowan firmowych tylko home. Malo tego, niedawno ktos tu na forum podawal linka do serverow na bazie supermicro w granicach bodajze 900 zl, oczywiscie nie najnowsze rozwiazania ale z nadmiarem wystarczajace do zastosowan domowych.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 1 mar 2010, o 19:24

m82, a jak Ci sie w ogole ten tv sprawuje? bo prawde mowiac kupuje go na dniach i jeszcze moglbym sie rozmyslic, ale zauroczyl mnie ten ambilight. Bo bez sensu jesli za kazdym razem musze wgrywac specjalnie napisy, po to mam serwer zeby czas zaoszczedzic a nie tracic.. A co jesli puszcze przez Playstation 3, ktore ma juz karte sieciowa z WiFi z tego co sie orientuje, lub nawet kablem wlasnie do playstation a potem HDMI do telewizora? Wtedy nie bedzie problemow z napisami?

A terrorite, z tego co sie orientuje to Ty sie na tym znasz, a nie stawiales sam serwera. Moge wiedziec dlaczego? Ile kasy mozna zaoszczedzic budujac samemu serwer na najprostszych choc nowych skladnikach? Choc wiem ze moze to pytanie troche do wrozki..
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 1 mar 2010, o 19:34

Alez skad Ci przyszlo do glowy ze ja nie postawilem servera? :D Mam server 2k8, mam taki fajny zabytkowy na plycie bodajze tyana i dual p3 500 z linuxem i pewnie jeszcze pare bym mogl zlozyc jakbym pozbieral czesci do kupy :D
A co do serverow, na przyklad:
http://allegro.pl/item942698739_1he_sup ... _80gb.html
http://allegro.pl/item927462844_hp_xw62 ... tower.html
http://allegro.pl/item930568284_wyprzed ... wa_wa.html
http://allegro.pl/item934853914_fujitsu ... _lodz.html
bardzo fajne sprzety. Na linuxa albo 2k3 server spokoooojnie wystarczajace, i do szafy pewnie by sie zmiescily ;)

A ile kasy zaoszczedzisz wlasnie zalezy od tych skladnikow, chyba jednak taniej wypada kupic np. tego supermicro z allegro niz skladac go z czesci. Oczywiscie mowimy tu o podzespolach dedykowanych do servera. Bo jesli masz na mysli skladanie z ogolnie dostepnych czesci to wystarczy wejsc na strone kazdego sklepu internetowego i skorzystac z ich konfiguratorow zestawow ktore na koncu policza cene.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez m82 » 1 mar 2010, o 20:23

Mucustrooper napisał(a):m82, a jak Ci sie w ogole ten tv sprawuje? bo prawde mowiac kupuje go na dniach i jeszcze moglbym sie rozmyslic, ale zauroczyl mnie ten ambilight.

Małe OT się robie, ale... :)

Jak dla mnie telewizor jest boski :) nie mam dostępu do kanałów HD, ale tylko zwykły Cyfrowy Polsat i obraz jest naprawdę super (oczywiście są kanały nadawane w kiepskiej jakości, ale tu nic nie poradzisz). Dodatkowo super automatyczne skalowanie obrazu i Ambilight to naprawdę super sprawa jeżeli chodzi o oglądanie filmów wieczorami. Polecam.

Ps. Daruj sobie korzystanie z NetTV, działa to naprawdę wolno.

Mucustrooper napisał(a):Bo bez sensu jesli za kazdym razem musze wgrywac specjalnie napisy, po to mam serwer zeby czas zaoszczedzic a nie tracic.. A co jesli puszcze przez Playstation 3, ktore ma juz karte sieciowa z WiFi z tego co sie orientuje, lub nawet kablem wlasnie do playstation a potem HDMI do telewizora? Wtedy nie bedzie problemow z napisami?

Nie mam PS3 więc nie wiem, jak to wygląda w takiej sytuacji, ale jeżeli konsola jest wstanie odtwarzać filmy z napisami z DLNA to jak podłączysz ją po HDMI do telewizora to nie widzę problemu z odtwarzaniem :)
m82
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS209
Firmware: DSM 3.1-1742
Dyski: WD10EADS x1
Internet: 2 MBity
System Operacyjny: Windws 7, Android
Router/Switch: nie wiem

Następna strona