Witam.
Jestem tutaj nowy, wiec proszę o odrobinę pobłażliwości jeżeli zadawałbym głupie pytania, aczkolwiek przejrzałem Wasze forum w dużej części i nie znalazłem odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.
Przymierzam się do zakupu serwera DS210J. Przejrzałem i przeanalizowałem wszystkie możliwości i ta wydaje mi się najrozsądniejsza. Serwera potrzebuję do użytku domowego, chcę do niego podpiąć TV Philips 8404H, playstation i dwa laptopy, więc wydaję mi się, że w zupełności wystarczy. Zastanawiałem się nad budowaniem własnego serwera połączonego z rozbudowanym komputerem stacjonarnym, ale ta opcja chyba odpada, za czym przemawia chociażby fakt, że wyszłoby powyżej 800 zł, a po drugie w serwerze jest kilka razy mniejszy pobór mocy niż komputer stacjonarny, co ma znaczący wpływ na koszty energii jeśli serwer miałby być uruchomiony dzień i noc. Chcę włożyć do niego na początek dysk 1,5 lub 2 TB i mieć jeszcze miejsce, aby kiedyś dołożyć drugi taki sam, wobec czego modele mniejsze i większe raczej odpadają.
A więc:
1) Czy jest to najlepsze rozwiązanie do moich potrzeb?
2) Czy za prędkość przesyłu danych odpowiada router i infrastruktura otoczenia, a aktualnie posiadane łącze nie ma nic do rzeczy w tej sprawie?
3) Mam w tej chwili mam najprostszy router D-Link 2640B ze standardem "G", ale zastanawiam się nad wymiana na taki ze standardem "N", czy jeżeli mam taką możliwość to zmienić? A jeśli tak to jaki byście polecali? W tej chwili mam łącze 2 Mb/s netii po linii neostrady. Więc czy szukać jakiegoś z wbudowanym modemem adsl, czy też kupić oddzielnie router a osobno modem adsl ( w tym przypadku slyszałem ze najlepszy byłby d-link dir-665, czy to prawda? )
4) Na jakiej zasadzie połączony jest router z serwerem? Z tego co wyczytałem podłącza się to gigabitowym ethernetem, aby była najlepsza transmisja? Jaki to kabel?
5) Na jakiej zasadzie działa DLNA? Czy router musi być podłączony kablem do telewizora, bo z tego co wiem ten telewizor nie ma karty sieciowej? Słyszałem o takim urządzonku jak WD TV Live Network? Ktoś się z nim spotkał wcześniej, co to jest w ogóle? Jak to rozwiązać, abym mógł oglądać płynnie filmy HD? Czy do tego celu mógłbym jakoś wykorzystać Playstation?

Nowości