Hibernacja

Pytania traktujące o Hibernacji, UPS-ach lub nawet e-mail z alertami mogą być zadawane tutaj.

Re: Hibernacja

Postprzez terrorite » 9 sie 2010, o 20:30

igorelectronics napisał(a):A co do MTBF podawanych przez producentów to jest on znacznie zawyżony.

W stosunku do? Kto ma okreslac MTBF jesli nie producent? Np. posiadam do tej pory dwa czterogigowe dyski scsi seagate, staruszki straszne, ale dzialaja bez mrugniecia okiem. Wiec moglbym napisac np.: mam 10 letnie dyski seagate i nie mam z nim zadnych problemow ;)
Poza tym zauwaz ze w moim przykladzie wlasnie zanizylem dziesieciokrotnie MTBF i nadal wychodzi to kupa czasu a nie pare miesiecy.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez igorelectronics » 10 sie 2010, o 06:42

No dobrze zostawmy już te MTBF w spokoju.
Wracając do sprawy to nie po to ładowałem pięć stów w to urządzenie, żeby teraz borykać się z takimi problemami. Według mnie to jest trochę olewanie klienta ze strony firmy Synology żeby tak długo naprawiać funkcję hiberacji - u mnie ta funkcja nie działa od początku gdy zakupiłem to urządzenie (około 10 miesięcy), a widzę że temat ten ciągnie się już ponad rok. Na dzień dzisiejszy to urządzenie nie spełnia poprawnie FUNKCJI PODSTAWOWYCH, nowe oprogramowania nie poprawiają obecnych błędów. Jednym słowem szkoda kasy, lepiej dołożyć jeszcze ze trzy stówki i kupić nettopa i na czymś takim postawić serwer o znacznie większej wydajności i możliwościach !!!
igorelectronics
Początkujący

Synology: badziew
Firmware: dupiate
Dyski: zaden
Pochodzenie: ...
Internet: ...

Postprzez terrorite » 10 sie 2010, o 11:08

Ale spojrzmy na to z innej strony. W koncu to urzadzenie ma sluzyc nie jako komp do zabawy ale jako swego rodzaju server. Server posiada mase uslug i demonow dzialajacych w tle ktore wykonuja rozne zadania. Indeksowanie plikow, synchronizowanie danych na dyskach raid, server www, i pierdyliard innych, stad rozroznianie systemow na serverowe i desktop. W sumie samo zalozenie jest takie ze ma to byc sprzet dedykowany do pracy na okraglo, dlatego tez zupelnie inne parametry podzespolow (ceny tez :D), zupelnie inne wymagania, nacisk polozony na zupelnie inne rzeczy niz w normalnych kompach (np. niezawodnosc i stabilnosc zamiast ilosc FPS).
Moim zdaniem w przypadku synology (byc moze tez podobnych urzadzen) problem sprowadza sie do tego ze dostaje sie paczke przeroznych narzedzi i programow ktore instalujesz na raz, (brak jakichkolwiek opcji podczas instalacji) a ktore dzialajac razem moga powodowac wlasnie takie konflikty, z jednej strony wlaczyles hibernacje ale z drugiej jakis program nie zezwala na przejscie w tryb uspienia. Oczywiscie rozwiazaniem byloby dostarczenie modulowego systemu gdzie na poczatek instalujesz core components a potem doinstalowujesz sobie dokladnie te rzeczy ktorych potrzebujesz. Tylko czy wtedy bylby to jeszcze multimedialny server dla przecietnego Kowalskiego? Przeciez tak wlasnie dziala linux a jakos nie jest oszalamiajaco popularny wsrod zwyklych uzytkownikow. Na dodatek wystarczy porownac sposob instalacji linuxa powiedzmy sprzed lat 15 a instalacje teraz. Tez jest coraz bardziej przyjazna dla uzytkownika, ale to wcale nie oznacza ze jest bardziej optymalna. Chyba najprostszym rozwiazaniem byloby stworzenie dla synology instalatora z opcjami typu 1. jestem guru i chce tylko goly system, reszte doinstaluje pozniej. 2. jestem laikiem i chce miec system gotowy do pracy zaraz po instalacji.
Lub mozna stworzyc takiego potworka i nie martwic sie o dyski ;)
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez igorelectronics » 11 sie 2010, o 06:27

Obecnie mam jedynie FTP włączone, więc już nie wiem co mam jeszcze powyłączać żeby hibernacja działała. Chyba najlepiej z prądu wyłączyć.
igorelectronics
Początkujący

Postprzez eject » 11 sie 2010, o 12:57

igorelectronics napisał(a): Chyba najlepiej z prądu wyłączyć.

Myślę że to też nie pomoże ;]
eject
Wtajemniczony

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS109+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD15EARS
Pochodzenie: Bydgoszcz
Internet: UPC 25mb
System Operacyjny: Vista 32bit, 7 64bit, Linux,
Router/Switch: TP-LINK: TL-WR1043ND + DD-WRT v24

Postprzez Mystik » 11 sie 2010, o 19:25

igorelectronics napisał(a):Obecnie mam jedynie FTP włączone, więc już nie wiem co mam jeszcze powyłączać żeby hibernacja działała.

Nie widzę, czy nie podawałeś dokładnego typu dysku?
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez igorelectronics » 12 sie 2010, o 13:19

Więc tak:
Sprawdzane na dyskach:

SEGATE:
500GB ST3500630AS
320GB ST3320831AS
300GB ST3300831AS

MAXTOR:
300GB 6L300SO

Dysk który uległ uszkodzeniu po 8 miesiącach pracy:

Western Digital:
160GB WD1600JD

Na każdym z nich hibernacja wcale nie działa lub dysk wchodzi w stan hibernacji na czas kilku sekund po czym ponownie startował. Tak jest od początku jak zakupiłem to urządzenie.
Dodam jeszcze że z tego tytułu urządzenie raz reklamowałem parę tygodni po zakupie i dostałem odpowiedź że jest to wina oprogramowania i niedługo zostanie ten problem naprawiony. Dodatkowo musiałem zapłacić 35zł za oddanie sprawnego urządzenia do serwisu (tak Pan serwisant wpisał w kartę gwarancyjną).
Mnie już ręce na to wszystko opadają, chyba nadeszła pora by pozbyć się tego gniota !!!
igorelectronics
Początkujący

Postprzez Mystik » 12 sie 2010, o 20:11

igorelectronics napisał(a):Więc tak:
Sprawdzane na dyskach:

SEGATE:
500GB ST3500630AS
320GB ST3320831AS
300GB ST3300831AS

Czyli generalnie dyski, które są dopuszczone przez Synology.
Poczekaj jeszcze na DSM 3.0. A potem rób co chcesz :D
pozdrawiam
Mystik

Stosując zasady gramatyki i ortografii języka polskiego, wyrażamy szacunek dla samych siebie.
Mystik
Stały Bywalec

Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez Krwiak » 18 sie 2010, o 06:54

@ igorelectronics

Masz uruchomione tylko standardowe usługi na serwerze czy może masz jakieś dodatkowe paczki zainstalowane z ipkg ?
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Postprzez grzesko » 5 wrz 2010, o 11:59

witam to znowu ja :D wiec jak wszyscy mam problem z DS110j nie usypia ale jak wylącze Download Station to po zadamym czasie hibernuje dysk kurcze strasznie zawiodlem sie bo stary airlive 6500 bez problemu to robił może ktos ma jakiś knif na to moze jakies oprogramowanie a dodam ze mam rekomendowany dysk samsunga
DYSLEKCJA czasami pomaga czasami przeszkadza prosze o wyrozumiałalość
grzesko
Początkujący

Synology: ds110j
Firmware: 3.2-1955
Dyski: 1000
Pochodzenie: mikołów
Internet: 6mega
System Operacyjny: XP
Router/Switch: linksys WAG200

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zarządzanie Systemem