Dyski w Waszych Synkach :)

Dyskusja o sprzęcie (dyski wewnętrzne, dyski zewnętrzne, drukarka USB) i oprogramowaniu kompatybilnym z produktami Synology.

Re: Dyski w Waszych Synkach :)

Postprzez Krwiak » 29 mar 2010, o 08:11

Panowie niestety okazało się, że WD RE to też gówno !!!

W piątek padł dysk na moim serwerze między innymi dlatego nie działało forum od 12 do 17, w SMART mam bardzo dużo błędów, ale na razie jakoś zipie tyle co mam info wielkimi czerwonymi literami, że dysk jest do wymiany dziś włożę do środka Seagater serii Nearline może on wytrzyma :).
Krwiak
Administrator

Medale: 3
Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Postprzez mpi » 29 mar 2010, o 16:04

Witam wszystkich serdecznie

Krwiak kilka postów do tyłu polecasz RE ale 4. Masz jakieś przykre doświadczenie z np. 3? No chyba, że ten co aktulanie Tobie padł to RE3?

W każdym razie ja miałem plan ambitny - kupiłem DS210j i dwa dyski WD RE3 500Gb mając w zamiarze uruchomienie RAID1. Wczoraj jednak ogarnęły mnie pewne wątpliwości.
W pierwszej kolejności chciałem sprawdzić czy i jak widoczne są partycje dysku wyjętego z NAS i podłączone bezpośrednio do komputera (WinXP). Niezależnie czy konfiguruję RAID1 czy zakładam dwa oddzielne wolumeny Basic, pod Windowsem mogę "dostać" się do danych jedynie za pomocą programu R-Linux. Nic innego (TC z pluginem, Ext2IFS, Linux Reader) nie pomaga. Partycje widziane są jako "Raid Linux" jednak nie mogę się do nich dostać (pod TC wogóle ich nie widzę).
Podczas usuwania jednego z dwóch wolumenów (Basic) w celu powrócenia do RAID1 pojawił się błąd wolumenu. Kliknąłem ponownie na usunięcie i tym razem usunął poprawnie. Jednak wątpliowści i niesmak pozostały...
Co będzie jak pojawi się błąd wolumenu na RAID1? Zastanwaim się teraz nad takim rozwiązaniem: dwa wolumeny (Basic) i codziennie w nocy tworzenie kopii ważniejszych danych a co jakiś czas pozostałe (zdjęcia i inne pierdoły). W końcu nie tylko dyski padają ale sam NAS też może swoją niezawodność ujawnić. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?

A wracając do dysków RE, Krwiak - co Ci się stało z tym dyskiem? Ja kupiłem RE3 ponieważ we wszysktich znanych mi przypadkach RE2 działają już po kilka lat w serwerach i żaden jeszce nie padł.

Przy okazji zadam jeszce jedno pytanie: hibernację macie włączoną czy wyłączoną?
mpi
Początkujący

Synology: DS210j
Firmware: .
Dyski: .
Pochodzenie: .
Internet: .

Postprzez Krwiak » 29 mar 2010, o 17:38

mpi napisał(a):A wracając do dysków RE, Krwiak - co Ci się stało z tym dyskiem? Ja kupiłem RE3 ponieważ we wszysktich znanych mi przypadkach RE2 działają już po kilka lat w serwerach i żaden jeszce nie padł.

Okazuje się, że system SMART pokazuje iż dysk ma dużo błędów i nadaje się do wymiany.

mpi napisał(a):Przy okazji zadam jeszce jedno pytanie: hibernację macie włączoną czy wyłączoną?

W moim przypadku miałem włączoną hibernację, ale z tego co napisał dziś mikhnal okazuje się, że to nie do końca jest dobry pomysł:
viewtopic.php?f=17&t=810
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)

Postprzez mpi » 29 mar 2010, o 19:33

Krwiak napisał(a):W moim przypadku miałem włączoną hibernację, ale z tego co napisał dziś mikhnal okazuje się, że to nie do końca jest dobry pomysł:
viewtopic.php?f=17&t=810

właśnie to pytanie nasunęło mi się po przeczytaniu tego tematu ;) . Jak wyłączę hibernację to grzać się bardziej chyba nie będzie? Jedynie większe zużycie prądu zostaje. Myślę, że i da dysku lepiej jest jak cały czas chodzi niż włączanie i wyłączanie.

cały czas się zastanawiam czy RAID1 czy 2xBasic (jeden dysk podstawowy i drugi do codziennych kopii)... ciężki orzech do zgryzienia :)
mpi
Początkujący

Postprzez Krwiak » 29 mar 2010, o 20:14

mpi napisał(a):cały czas się zastanawiam czy RAID1 czy 2xBasic (jeden dysk podstawowy i drugi do codziennych kopii)... ciężki orzech do zgryzienia

Ja bym się nie zastanawiał i robił RAID1 inaczej w razie w będzie płacz.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)

Postprzez MiChalSzy » 29 mar 2010, o 21:59

a czy w DSM 2.3 i ds2010j, którego ma mpi jest możliwość zrobienia hybrid raid? Czy da się go zrobić tylko jeżeli mamy dyski o różnych pojemnościach? Może to jest rozwiązanie, które warto rozważyć? Ja ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu w związku z czym cały czas siedzę na DSM 2.3.
Pozdrawiam
Michał
MiChalSzy
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS 207+
Firmware: DSM 3.1-1594
Dyski: ST31000340AS, WD1001
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25MB/1,5MB - INEA
System Operacyjny: XP, 7 64bit,
Router/Switch: Linksys WRT54GL

Postprzez mpi » 29 mar 2010, o 22:39

Nie mogę zrozumieć o co chodzi w hybrid raid.
W każdym bądź razie popróbuję - dałem sobie czas ok. 2 tygodnie w celu przetestowania dysków przed wrzuceniem wszystkich danych na NAS więc póki co mogę się bawić, kasować, instalować, konfigurować, resetować itd... ;)

Krwiak napisał(a):Ja bym się nie zastanawiał i robił RAID1 inaczej w razie w będzie płacz.

właśnie się zastanawiam żeby nie było płaczu :D . Każdy zachwala RAID1 i rzeczywiście jest on jest super kiedy padnie jeden z dysków. Ale jeśli NAS "nawali" i z jakiegoś powodu ulegnie uszkodzeniu wolumen który jest na RAID1? Wtedy mamy problem na obydwu dyskach. A w przypadku dwóch niezależnych wolumenów i codziennej kopii z jednego na drugi istnieje mniejsze prawdopodobieństwo że obydwa padną na raz. No i jeszcze mam stary 320 Seagate, który chcę włożyć do komputera i na niego też czasami archiwizować.

Mam jeszcze trochę czasu. Może przez ten czas sprawdzę co to jest ten Hybrid Raid...
mpi
Początkujący

Postprzez pablo7697 » 30 mar 2010, o 15:07

Wracając do tematu:

Na ile sobie potrafiłem przetłumaczyć, problemów z tym dyskiem nie ma, a transfer nie najgorszy.
Doszukałem jeszcze w sieci:

Cztery talerze po 500 GB, zatem trochę głośniejszy, ale to odpowiednik "eco" i "greenów", ponadto:
http://www.pcworld.pl/testy/recenzja/DT ... .html#read
Pomimo identycznej recepty na powiększanie pojemności nie we wszystkich modelach udało się zrealizować założenia w takim samym stopniu. ST32000542AS jest bardziej hałaśliwy i pobiera więcej energii, szczególnie w stanie spoczynku, od modelu jednoterabajtowego. W porównaniu z popularną Barracudą 7200.12 postęp jest tylko w zużyciu energii, emisja hałasu jest na podobnym, chociaż trzeba przyznać dość niskim poziomie.
Obietnicę niepogarszania wydajności udało się wypełnić w większym stopniu niż w produktach konkurencji
. Wydajność Barracudy LP 2000GB spadła mniej więcej o dziesięć procent w porównaniu do podobnego modelu z serii 7200. Najwięcej w zastosowaniach multimedialnych i teście instalowania aplikacji, najmniej w roli dysku wymiany. Do tego należy dodać mniej sprawną obsługę pojedynczego pliku.

Poniżej bardzo dobre jak na ten dysk czasy (zob. wykresy), bardzo ładny czas dostępu, średni transfer (porównanie wybiórcze, ale wnioski można samemu wyciągnąć).
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe ... as-2000-gb

W Proline ten dysk jest w b. atrakcyjnej cenie 585 zł
http://www.proline.pl/sklep.php?p=SEAGATE+ST32000542AS

Może warto zaryzykować, szukałem w necie informacji negatywnych o ww. dysku. Brak, może to jeszcze zbyt młody produkt?
A jak ze zwrotami, może ich brak bo to zbyt mały obrót? W jednym ze sklepów gość stwierdził, że mam dziwne zapatrywania bo wszyscy którzy przychodzą kupować dyski chcą najszybsze, a o tego ktoś pierwszy raz zapytał :-)
pozdr.
pablo7697
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Postprzez Andreas_k » 3 maja 2010, o 15:45

witam wszystkich.

Właśnie prawie finalizuję zakup ds210j oraz dwóch dysków 1,5TB samsunga F2EG HD154UI.
Mam jeszcze pytania: czy te dyski to dobry wybór? hibernacja będzie działać? Jak z wydajnością przez sieć, ucierpi ze względu na mniejszą prędkość talerzy? Jakich realnych transferów mogę się spodziewać przez sambę?

Kupuję sprzęt do domu, więc ogólnie to dobry wybór?

Z poważaniem
Andrzej

EDIT: Już nieaktualne, sprzęt kupiony...
Andreas_k
Amator

Firmware: 3.1
Dyski: 2 x 1,5TB HD154UI
Pochodzenie: Brodnica
Internet: 4Mbit
System Operacyjny: win7
Router/Switch: TP-WR1043ND

Postprzez sirm » 20 maja 2010, o 23:22

Krwiak napisał(a):Panowie niestety okazało się, że WD RE to też gówno !!!

ale konkretnie, ktory model tego WD ci padl?

W ogole to jak pamietam , to polecales wczesniej WD w czasach gdy seagate mial wpadke z seria chyba xx.11 . Bo za twoim poleceniem kupielem modej dwa WD15EADS. Zreszta wtedy byly na liscie rekomendowanej Synology
Mialem pewna przerwe z forum. Wracam a tu juz te dyski nie sa rekomendowane. Troche zaczyna mnie to przerazac i zastanawiam sie czy ich nie wywalic. Dodatkowe koszty, ale jednak dane w Syno sa wazniejsze.

Pytanie o dyski sa tym bardzie wazne, ze musze kupic serwerek dla ojca no i wybor dyskow zaczyna byc kluczowy.

Wiec moze jeszcze raz konkretnie napisz co ty teraz tam polecacie i sprzedajecie z 1TB i 1,5TB dyskow.
Do ojca bede potrzebowal cos mniejszego i tanszego pewnie w okolicach 500MB lub 750MB.
sirm
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: 1.5TB WD15EADS x2
Pochodzenie: Gdańsk
Internet: 21 Mbps
System Operacyjny: XP, Win7
Router/Switch: Linksys WRT54G

Poprzednia stronaNastępna strona