DVD iso - jak zmniejszyć pojemność?

Zawiera wszystkie wątki, które można zarchiwizować. Nadal są dostępne poprzez wyszukiwarkę forumową.

DVD iso - jak zmniejszyć pojemność?

Postprzez kefflar » 21 sie 2010, o 18:15

Witajcie,

zgrałem sobie wszystkie moje filmy do DVD.iso tak aby bez problemu oglądać, to na co mam ochotę. Niedawno zakupiłem Popcorn Hour C-200 i fajnie jest oglądać filmy prosto z sieci, nie musieć żonglować płytami. Tylko jak tak dalej pójdzie to zabraknie mi miejsca na dysku 2TB. Co polecacie, jaki program i do jakiego formatu najlepiej kompresować?

Jestem zielony w tym temacie, liczę na pomoc.

Pozdrawiam
kefflar
Amator

Synology: DS710+
Firmware: DSM 4.0 Beta
Dyski: ST32000542AS
Pochodzenie: Olsztyn
Internet: 16/2 Mb Vectra
System Operacyjny: Linux, Windows 7, 2008 R2
Router/Switch: MikroTik 450G

Re: DVD iso - jak zmniejszyć pojemność?

Postprzez terrorite » 22 sie 2010, o 09:10

Chodzi Ci chyba o to jak zmniejszyc objetosc pliku a nie pojemnosc. No coz, technicznie rzecz biorac pliki vob ktore skladaja sie na dvd to zwyczajne mpeg2, wiec one juz sa skompresowane. I szczerze mowiac jesli zalezy Ci na jakosci i na dodatek ogladasz na duzym ekranie to utrata jakosci przy jeszcze wiekszej kompresji moze byc bolesnie widoczna. Ale jest kilka rzeczy ktore mozesz zrobic. Np. zmniejszyc film do objetosci pojedynczego dvd 4.7Gb, przy okazji wyrzucajac niepotrzebne sciezki dzwiekowe, reklamy, menu itd. Zeby to zrobic wystarczy Ci CloneDVD2 ktory jest tak prosty w obsludze ze po paru minutach dasz sobie rade. Kompresja do avi, mkv, rmvb to juz troche inna bajka. W tym wypadku mozesz popatrzec np. na VirtualDub lub jeszcze bardziej ambitnie na Sony Vegas Pro/Platinum. Ale nie wierz w zapewnienia ze tak skompresowany film bedzie "jakosci dvd". Jednak te gigabajty plikow dvd do czegos sa potrzebne.
Natomiast skoro pytasz co polecam, to najprosciej, dokup drugi dysk. W tej chwili ceny hdd sa tak niskie ze szkoda gadac. Tym bardziej ze jesli masz duza biblioteke filmow to zastanow sie czy aby na pewno masz na dodatek duzo czasu zeby bawic sie w kompresje i tracic potem nerwy np. ogladajac dziwna pixeloze w 64 minucie filmu.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez kefflar » 22 sie 2010, o 19:26

Dzięki za odpowiedź, faktycznie zależało mi na zmniejszeniu objętości filmu. Wstępnie zacząłem bawić się kompresją DVD do MKV za pomocą DVDFab'a, ale nie potrafię go zmusić(a może nie ma takiej możliwości) aby audio kompresował w formacie 5.1 - jak na DVD. Na razie filmy oglądam na niewielkim ekranie w dodatku CRT, ale oczywiście w najbliższej przyszłości planuję zakup czegoś FullHD(Telewizji prawie wcale nie oglądam). Mam w DS zamontowane 2x2TB i to wcale nie jest dużo biorąc pod uwagę, że samych zdjęć mam ok 500 GB. Dyski chodzą w trybie RAID 1 gdyż nie mogę pozwolić sobie na utratę tych zdjęć(żona chyba by mi urwała ... :). Tak więc problem zmniejszenia wielkości plików jak najbardziej istnieje. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie lepiej będzie zakupić oddzielny dysk 2TB i włożyć go do Popcorna tak aby tylko na nim trzymać filmy, a DS'a zostawić do ważnych danych.

Swoją drogą cieszę się że dyski ustawiłem w Raid 1 - ostatnio jeden z nich zaczyna mi coś często podczas pracy postukiwać głowicami(tak jakby parkował), raz nawet miałem komunikat o zdegradowanym raidzie. Trochę szybko ale pewnie jeden z nich już pada. Stawiam na tego przy płycie głównej. Standardowo jest on o jakieś 5 stopni cieplejszy. Temperatury na poziomie 39 chłodniejszy, 44 cieplejszy dysk.

Dzięki za wypowiedź, na szczęście mam jeszcze trochę opcji do rozpatrzenia. Myślałem tylko że jest może jakiś program, który z automatu pozmienia mi format kompresji filmów i będę mógł to robić hurtowo. Pojedynczo nad każdym filmem nie chce mi się siedzieć.
kefflar
Amator

Postprzez terrorite » 22 sie 2010, o 19:39

Alez sa opcje batchprocessingu w takich programach do konwersji/kompresji, w ktorych ustawisz sobie kolejke plikow i zostawisz kompa na "troche". Z tym ze jesli planujesz zakup fullHD to jednak nie rob tej kompresji. Tylko sie potem zestresujesz ogladajac. Jeszcze przerobienie dvd DL na SL z usunieciem niektorych opcji nie byloby chyba tak bardzo zauwazalne. Ale juz z avi moze nie byc tak rozowo. Dysk przy plycie ma prawo byc nieco cieplejszy bo odbiera cieplo z plyty. W kazdym razie sprawdzaj co jakis czas smart w DSM.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez kefflar » 23 sie 2010, o 08:08

Dzięki za odpowiedzi. Chyba faktycznie zostawię obrazy ISO na dysku, a jak kupie dodatkowy dysk to po prostu zainstaluję go w Popcornie i tam będę trzymał filmy. W końcu nawet jeśli padnie dysk to jedyną stratą będzie czas poświęcony na ponowne zgrywanie z płytek.

Pozdrawiam
kefflar
Amator

Postprzez Andreas_k » 23 sie 2010, o 13:40

możesz jeszcze spróbować pobawić się DVD-shrink, zostaną ci obrazy ISO (działające MENU itp), a możesz wywalić niepotrzebne rzeczy (reklamy, zbędne ścieżki dźwiękowe, zwiastuny, dodatki) oraz "skurczyć" bitrate video...
Andreas_k
Amator

Synology: DS210j
Firmware: 3.1
Dyski: 2 x 1,5TB HD154UI
Pochodzenie: Brodnica
Internet: 4Mbit
System Operacyjny: win7
Router/Switch: TP-WR1043ND

Postprzez kefflar » 24 sie 2010, o 11:04

DVD-Shrink używam od niepamiętnych czasów. Te zabiegi o których pisałeś praktycznie zawsze wykonuję. Opcja Re-author jest przeze mnie używana prawie zawsze.
kefflar
Amator

Powrót do Archiwum działu