Dzięki za odpowiedź, faktycznie zależało mi na zmniejszeniu objętości filmu. Wstępnie zacząłem bawić się kompresją DVD do MKV za pomocą DVDFab'a, ale nie potrafię go zmusić(a może nie ma takiej możliwości) aby audio kompresował w formacie 5.1 - jak na DVD. Na razie filmy oglądam na niewielkim ekranie w dodatku CRT, ale oczywiście w najbliższej przyszłości planuję zakup czegoś FullHD(Telewizji prawie wcale nie oglądam). Mam w DS zamontowane 2x2TB i to wcale nie jest dużo biorąc pod uwagę, że samych zdjęć mam ok 500 GB. Dyski chodzą w trybie RAID 1 gdyż nie mogę pozwolić sobie na utratę tych zdjęć(żona chyba by mi urwała ...

. Tak więc problem zmniejszenia wielkości plików jak najbardziej istnieje. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie lepiej będzie zakupić oddzielny dysk 2TB i włożyć go do Popcorna tak aby tylko na nim trzymać filmy, a DS'a zostawić do ważnych danych.
Swoją drogą cieszę się że dyski ustawiłem w Raid 1 - ostatnio jeden z nich zaczyna mi coś często podczas pracy postukiwać głowicami(tak jakby parkował), raz nawet miałem komunikat o zdegradowanym raidzie. Trochę szybko ale pewnie jeden z nich już pada. Stawiam na tego przy płycie głównej. Standardowo jest on o jakieś 5 stopni cieplejszy. Temperatury na poziomie 39 chłodniejszy, 44 cieplejszy dysk.
Dzięki za wypowiedź, na szczęście mam jeszcze trochę opcji do rozpatrzenia. Myślałem tylko że jest może jakiś program, który z automatu pozmienia mi format kompresji filmów i będę mógł to robić hurtowo. Pojedynczo nad każdym filmem nie chce mi się siedzieć.