DS209 i 3 kamery :)

Pytania odnośnie Stacji Monitoringu oraz kamer IP wypada pisać tutaj.

DS209 i 3 kamery :)

Postprzez Mike_s » 4 wrz 2010, o 23:45

WItam.

Od niedawna jestem (szczęśliwym) posiadaczem Synka DS209....oraz 3 kamer IP..... (kamery miałem wcześniej).

Z racji tego, iż posiadam również dwa dodatkowe kody autoryzacyjne do obsługi kamer w stacji monitoringu - postanowiłem podzielić się w najbliższym czasie moimi wrażeniami i doświadczeniami z instalacji i użytkowania tych trzech kamer....

Na chwilę obecną podłączoną mam tylko jedną kamerę IP: FOSCAM FI8908W, natomiast dwie następujące kamery : PLANET ICA-550W oraz LINKSYS WVC54GCA - jeszcze nie są podłączone z powodu chwilowego natłoku zajęć.

W najbliższym czasie jeśli będzie to kolegów i koleżanki interesowało, postaram się "opisać" i wrzucić kilka przykładowych zrzutów obrazów z moich bojów z tymi kamerkami - może komuś przydadzą się moje doświadczenia - zwłaszcza przy podłączaniu kamerki której nie ma na liście obsługiwanych kamer (ICA 550-w Planet).

Czekam tylko na trochę spokojniejszy weekend .....:)
Pozdrawiam

MIke :)
Mike_s
Początkujący

Synology: DS209, DS107
Firmware: 3.0
Dyski: 3x 1TB (F3 HD103SJ)
Pochodzenie: Gliwice
Internet: 6M/1M

Re: DS209 i 3 kamery :)

Postprzez Mike_s » 17 paź 2010, o 01:04

WItam.

ZNalazłem chwilę czasu aby pobawić się w konfigurację mojego DS209 ze stacją monitoringu.

Po kilku dniach zabawy z przykrościa muszę stwierdzić, iż kamery obrotowej PLANET ICA-550W nie da się za żadne skarby zmusić do współpracy ze stacją monitoringu.
Próbowałem na różne sposoby - szukałem na sieci podobnych ustawień - nie udało się .....

Dość pomocną stroną może okazać się niniejszy link http://forum.synology.com/wiki/index.php/User_Reported_Compatible_IP_Cameras są tam opisy userów którzy podpowiadają swoje "sztuczki" wg. których udało im się zmusić kamery oficjalnie nie wymienione na liście kompatybilnych do pracy z naszymi serwerami....jest to bardzo przydatna kopalnia wiedzy....:)

Kamerka nie współpracowała wiec została sprzedana ...:( jej miejsce może niedługo zajmie inna (z listy obsługiwanych przez Synology - http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=381&lang=enu ....

Niemniej jednak pozostałe dwie sprawują się bardzo dobrze (LINKSYS WVC54GCA oraz inna obrotowa FOSCAM FI8908W).

Instalowanie tych kamerek w systemie to czysta przyjemność - kilak kliknięć i po wybraniu z listy dokładnie modelu jaki nas interesuje - wpisaniu kilku podstawowych ustawień (hasło, user, ew nr. portu) kamera zaczyna żyć i pracować .....

Nie udało mi się jednak zmusić kamery obrotowej (FOSCAM) do "ruchu" - sterowanie jest nieaktywne - nie umiem tego włączyć w Synology....przy sterowani bezpośrednim można kamerą sterować - natomiast z poziomu Surveillance Station - NIE....

Moje kamerki wykorzystywane są tylko co jakiś czas, planuję jdnak uruchomienie za jakiś czas stałego nadzoru z zapisem 24h - podzielę się wówczas z kolegami (koleżankami) wrażeniami z tych "bojów" .....

Na razie to co oferuje Surveillance Station w zupełności amatorowi którym jestem, w zupełności mi wystarcza....
Mike_s
Początkujący

Synology: DS209, DS107
Firmware: 3.0
Dyski: 3x 1TB (F3 HD103SJ)
Pochodzenie: Gliwice
Internet: 6M/1M

Powrót do Stacja Monitoringu