Backup danych online, jakie jest Twoje zdanie?

Jeżeli brakuje ci jakiejś funkcji w serwerach Synology to napisz to tu.

Backup danych online, jakie jest Twoje zdanie?

Postprzez Krwiak » 9 lut 2010, o 12:51

Witam

Firma Synology zastanawia się czy nie wprowadzić nowej funkcjonalności, dokładny opis jest tutaj i tutaj. Zapoznajcie się z artykułem i napiszcie jakie jest wasze zdanie na ten temat, ja osobiście uważam, że jest to bardzo ciekawa funkcjonalność.
Krwiak
Administrator

Medale: 3
Syn (1) Wiedza (2)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH

Re: Backup danych online, jakie jest Twoje zdanie?

Postprzez Tom01 » 9 lut 2010, o 13:00

Krwiak napisał(a):Firma Synology zastanawia się czy nie wprowadzić nowej funkcjonalności,

Z mojego punktu widzenia ta funkcjonalność już jest, mam na myśli Time Machine. Niestety od czasu do czasu oprogramowanie "gubi" informacje o autoryzacji dostępu do Time Machine i trzeba podawać je ręcznie ponownie.
Tom01
Początkujący

Synology: DS209+II
Firmware: DSM 2.2-0959
Dyski: WD20EADS
Pochodzenie: Białystok
Internet: 7Mb/s

Postprzez mikhnal » 9 lut 2010, o 13:08

Bez popularyzacji szybkich łącz w naszym ciemnogrodzie będzie ciężko. Wyobrażacie sobie wysyłanie 2 GB backup'u na serwer łączem DSL o uploadzie 64 KB/s?

Pomijając kwestie bezpieczeństwa, nie wiem jaka firma zdecyduje się trzymać kopie swoich faktur i dane kontrahentów na takim zdalnym serwerze, chyba samobójcy marketingowi...

To tak na szybko.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 14
Syn (6) Wiedza (1)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS409+ 1GB RAM
Firmware: DSM 3.2-1956
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT

Postprzez wi.tek » 9 lut 2010, o 13:32

Tom01 napisał(a):[cut]
Z mojego punktu widzenia ta funkcjonalność już jest, mam na myśli Time Machine. Niestety od czasu do czasu oprogramowanie "gubi" informacje o autoryzacji dostępu do Time Machine i trzeba podawać je ręcznie ponownie.

Mam podobne zdanie - głównie do backup'ów kupiłem synka.
Time Machine (zarówno spod Leoparda jak i spod Snow Leoparda) idealnie współpracuje z synkiem i przynajmniej u mnie od ok 3 miesięcy nic nie "gubi"; zdarza się, że po uśpieniu dostaję komunikat o nie znalezieniu dysku, ale kliknięcie w "archiwizuj teraz" załatwia sprawę (mam osobnego usera i katalog tylko dla TM).

A pisząc scricte w temacie - funkcjonalność taka po intranecie - jak najbardziej, po internecie - nie widzę potrzeby (zbyt duże ryzyko wycieku danych).
wi.tek
Początkujący

Synology: 209j
Firmware: DSM 3.0-1285
Dyski: szajmsung 1,5 tera
Pochodzenie: Katowice
Internet: 50/5 Mb/s

Postprzez Krwiak » 9 lut 2010, o 15:32

To ja może dokładnie opiszę jaką wizję ma Synology, żeby wszyscy dobrze zrozumieli :).

1. Stworzą PC Agenta, którego instalujemy na PC, użytkownik PC nie będzie miał do niego dostępu (ważne w firmach), agent będzie pracować jako proces.

2. Na Synology będzie uruchomiony tzw. serwer Agentów, który umożliwia połączenie serwera Synology z PC Agentem oraz zarządzanie kopią w sposób scentralizowany, a mianowicie z poziomu serwera będziemy widzieli całkowitą strukturę folderów jaką użytkownik ma na swoim PC i to my jako administratorzy decydujemy, które pliki i kiedy mają być kopiowane na serwer bez wiedzy końcowego użytkownika. Chcą zrobić opcję kopiowania pojedynczych plików jak również będzie możliwość robienia pełnego obrazu komputera. Fajną funkcją jest to, że taki obraz możemy odtworzyć na innym hardwarze np. kopia jest z PC, a możemy ją odtworzyć na laptopie.

3. No i ostatnia opcja czyli kopia już z naszego serwera danych na serwer Synology, dostajemy jakieś konto powiedzmy 100GB, płacimy za to 100zł rocznie dzięki czemu nasze dane są podwójnie zabezpieczone. Oczywiście nie musi to być kopia wszystkich naszych danych, mogą to być tylko dane, na których zabezpieczeniu najbardziej nam zależy.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)

Postprzez Pinki » 9 lut 2010, o 16:13

Jestem jak najbardziej za. Potrzebuję właśnie takiego mechanizmu do kopi zapasowych.
Pinki
Amator

Synology: DS209
Firmware: DSM 3.2
Dyski: WD5000AAKS-22Y
Pochodzenie: Jelcz-Laskowice
Internet: 30Mbps
System Operacyjny: XP, 7 64bit, Linux
Router/Switch: nie wiem

Postprzez mikhnal » 10 lut 2010, o 08:19

Nieee nooo, teraz to rozumiem. Świetne rozwiązanie i zrealizowane w wygodny sposób.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 14
Syn (6) Wiedza (1)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS409+ 1GB RAM
Firmware: DSM 3.2-1956
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT

Postprzez wi.tek » 10 lut 2010, o 13:48

Krwiak napisał(a):To ja może dokładnie opiszę jaką wizję ma Synology, żeby wszyscy dobrze zrozumieli :).

1. Stworzą PC Agenta, którego instalujemy na PC, użytkownik PC nie będzie miał do niego dostępu (ważne w firmach), agent będzie pracować jako proces.

2. Na Synology będzie uruchomiony tzw. serwer Agentów, który umożliwia połączenie serwera Synology z PC Agentem oraz zarządzanie kopią w sposób scentralizowany, a mianowicie z poziomu serwera będziemy widzieli całkowitą strukturę folderów jaką użytkownik ma na swoim PC i to my jako administratorzy decydujemy, które pliki i kiedy mają być kopiowane na serwer bez wiedzy końcowego użytkownika. Chcą zrobić opcję kopiowania pojedynczych plików jak również będzie możliwość robienia pełnego obrazu komputera. Fajną funkcją jest to, że taki obraz możemy odtworzyć na innym hardwarze np. kopia jest z PC, a możemy ją odtworzyć na laptopie.

3. No i ostatnia opcja czyli kopia już z naszego serwera danych na serwer Synology, dostajemy jakieś konto powiedzmy 100GB, płacimy za to 100zł rocznie dzięki czemu nasze dane są podwójnie zabezpieczone. Oczywiście nie musi to być kopia wszystkich naszych danych, mogą to być tylko dane, na których zabezpieczeniu najbardziej nam zależy.

Ad. 1. - dobry pomysł
Ad. 2. - dobry pomysł, byle tylko wykonanie było na wystarczającym poziomie - wg. mnie ustalanie reguł dla Agenta musiałoby iść wg struktury dysków na danym kompie - system ten musiałby wymuszać:
    1. wybranie dysku / dysków do backup'u
    2. wybranie katalogów z (1.) (z możliwością wybrania negacji - wszystko poza)
    3. możliwość dalszego zagnieżdżania (katalogi w katalogach)
    4. dla każdego z poziomów możliwość wybrania, czy backup'ować katalogi/pliki ukryte, czy nie
    5. możliwość wybrania backupu pełnego i przyrostowego
Ad. 3. - nie skorzystam (względy bezpieczeństwa transferu i przechowywania danych - na które nie mam żadnego wpływu w takim przypadku), ale pewnie znajdzie się co nieco osób / firm zainteresowanych takim rozwiązaniem... w tym przypadku może dobrym rozwiązaniem było by szyfrowanie kopii zapasowej
wi.tek
Początkujący

Synology: 209j
Firmware: DSM 3.0-1285
Dyski: szajmsung 1,5 tera
Pochodzenie: Katowice
Internet: 50/5 Mb/s

Postprzez Krwiak » 10 lut 2010, o 13:54

wi.tek napisał(a):Ad. 2. - dobry pomysł, byle tylko wykonanie było na wystarczającym poziomie - wg. mnie ustalanie reguł dla Agenta musiałoby iść wg struktury dysków na danym kompie - system ten musiałby wymuszać:
1. wybranie dysku / dysków do backup'u
2. wybranie katalogów z (1.) (z możliwością wybrania negacji - wszystko poza)
3. możliwość dalszego zagnieżdżania (katalogi w katalogach)
4. dla każdego z poziomów możliwość wybrania, czy backup'ować katalogi/pliki ukryte, czy nie
5. możliwość wybrania backupu pełnego i przyrostowego

Z tego co się orientuję wszystko powyżej ma być spełnione :).
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (2)

Postprzez MiChalSzy » 12 lut 2010, o 19:26

Oczywiście jestem jak najbardziej na tak za takim rozwiązaniem, chociaż wątpię aby wiele osób zdecydowało się na backup do serwera synology (ja się nie zdecyduję).
Powinna być jednak opcja backupu przez internet z jednego serwera synology na drugi, ale tutaj przydałyby się jakieś opcje zabezpieczające, np. zestawianie vpna pomiędzy serwerami na czas trwania backupu lub coś podobnego (może mało realne ale pomarzyć można :) ).
Pozdrawiam
Michał
MiChalSzy
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS 207+
Firmware: DSM 3.1-1594
Dyski: ST31000340AS, WD1001
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25MB/1,5MB - INEA
System Operacyjny: XP, 7 64bit,